онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Що е то „зелени, еко“ играчки и защо да изберем тях

Хората разходват все повече ресурси от планетата Земя. Последствията от глобалното затопляне са вече осезаеми и мащабът им зависи изцяло от нашите действия или бездействие. Това е отговорност на цялото човечество, която съвсем не се изчерпва с разделно събиране на отпадъците. Изводите са част от доклад на Световната банка, посветен на климатичните изменения и последствията от тях.

Възпитавайки НЕ консуматори, дух към пестене на ресурсите ние даваме пример на нашите деца. Зеленото мислене трябва да се възпитава от ранна детска възраст и отговорност на нас, родителите е да формираме различна ценностна система, различна сетивност у децата си свързана със социална отговрност и уважение към заобикалящият ги свят.

Промените, които настъпват ежедневно, налагат природосъобразно производство. Големи компании като LEGO се ориентират към екопроизводство.  Идеята им е да намерят устойчиви алтернативи на материалите, които използват в момента и планират инвестиции в размер на 1 милиард долара за „проучвания, развитие и прилагане на нови, устойчиви, сурови материали в производството на Lego елементи, както и за опаковане на играчките.“

Екотрансформацията няма да е евтина, тъй като компанията използва повече от 6 000 тона пластмаса годишно. Много компании също така лансират продукти, направени от пластмаси, които се саморазграждат или такива, които са изработени от рециклирана пластмаса. Американците от Green Toys Inc. са пример в това отношение със 100% рециклирани суровини. Компанията е силно ангажирана с устойчивостта и насърчаването на защитата на околната среда чрез стоките, които хората купуват и използват всеки ден и на продуктите за деца, надявайки се да вдъхновят и други да споделят тази страст. Продуктовата гама включва класически играчки, произведени от рециклирана пластмаса и други екологично чисти материали. Това помага да се намали използването на изкопаеми горива. Опаковката на всеки продукт е 100% рециклируема, боите са на соева основа и целият производствен процес е ръководен от идеята за подобряване на цялостното здраве и щастие на планетата.

Eeboo и  Mudpuppy, които предлагат широка гама от пъзели, игри и хартиени продукти залагат на 90% рециклиран картон и печат с нетоксични, соеви мастила. Mногобройните тематични продукти посветени на  животът на Земята имат за цел да вдъхновяват любов и благодарност към природата.

Дървените играчки сами по себе си са еко. Основното им предимство е материалът, от който са изработени. Те са много устойчиви, трудно се чупят, предават се от поколение на поколение, което намалява, използването на ресурси от природата. За производството на качествените дървени играчки се използват  бързовъзобновяеми дървесни насаждения, като бамбук например, каучуково дърво, което се използва в края на жизнения му цикъл, тоест няма сеч заради материала.

Дървените играчки са еко и заради някои производствени специфики. При играчките Plan Toys, например всички материали, които се използват в производството на компанията са екологично чисти. Три години преди изсичане на дърветата те не се торят. След изсичане дървесината се изпича в пещи, а не се третира с химикали. Боите са на водна основа, лепилото, което се използва е специална иновация, без формалдехидни изпарения. Влагат в производството си остатъци от играчки от масивна дървесина смесени със смлени корени от каучуково дърво, с цел да се уплътни използването на материала и да се използват по-малко ресурси.

Друг голям производител на дървени играчки, Haba държат изключително много на високачествените материали. Боите и лаковете са на водна основа. При производството се осъществява изключително строг контрол. Правят се тестове за безопасност в 3 различни лаборатории. Боядисването на играчките е процес, който трае 8 часа. Дървото се кисне във вода, добавя се безвредна боя на водна основа, която прониква на 2-3 мм дълбочина, което предпазва повърхността от олющване. След това играчките престояват в специални бункери, където се добавя лак на водна основа и започва процес на сушене чрез вибрация. На продуктите  за деца до 3 годишна възраст се поставя специално покритие, което позволява лесно почистване, тъй като детето ги слага в устата си.

Зелените играчки са не само грижа за здравето, а и грижа за природата. Соларните продукти с марка Robotime са пример за това, как чрез игра децата се запознават с алтернативните източници на енергия. Избирайки подобни продукти, ние даваме алтернатива на децата си и полагаме основите на един по-здрав и устойчив свят.

Освен решение на проблема със замърсяването на околната среда, еко играчките гарантират безопасност за здравето на децата ни. Тенденцията в световен мащаб е потребители и производители постепенно да се ориентират към еко играчките, които със сигурност са по-качествени и стойностни от пластмасовите. Най-важното им предимство е, че те са своеобразна инвестиция в бъдещето на децата ни.

  • Oct 03, 2019
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *