онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Играта с кукли – защо е важна за децата

Първите неща децата научават докато играят. Най-ефективното учене при децата се случва по време на игра, имитирайки и общувайки с другите. Много родители смятат, че куклата е средство за успокояване и комфорт на детето, но тя може да бъде много повече от това. Какво се случва с децата, когато говорят с куклите си и по какъв начин играта с кукли помага за развитието им?

Специалисти с богат опит в работата с деца от различни възрасти твърдят, че куклите са важни играчки и играта с тях е много важна за децата, както за момичета, така и за момчета.

Куклата осигурява комфорт и сигурност

На около 6-9 месеца бебето е развило до някаква степен своите сетива и обща моторика. Много деца стават тревожни през този период и намират утеха, например в мека играчка за гушкане, кукла или одеяло за залъгалка. По този начин децата споделят своето безпокойство, страх или тъга с играчката, на която са се доверили. Децата зареждат с различни емоции своите играчки и една кукла например може  да бъде верен приятел, когато детето заспива или е неспокойно.

Първите дни в детска градина или дори училище понякога могат да бъдат период на предизвикателство както за децата, така и за родителите, а куклите могат да помогнат. Любимата кукла ще бъде подкрепа, ще вдъхне сигурност и ще намали безпокойството при раздяла с родителите. В детската градина куклата на детето може да бъде безопасен мост между дома и новата среда, в която то трябва да се адаптира. Куклата, която е носител на сигурност от дома, може да дойде и да започне детска градина или предучилищна с детето. Това се нарича преходен обект, нещо, което детето използва за да получи липсващия комфорт и чувство за безопасност в непозната среда.

Куклите допринасят за развитието на представата за себе си у децата

Децата развиват представа за себе си чрез преживяванията, през които преминават и хората, с които контактуват.

Играейки с кукли, децата се опитват да влизат в различни роли. Предлагайки например закуска на куклата си, детето играе майка, а куклата е самото то. По този начин научава какво означава да си дете и развива някаква представа за себе си чрез ролеви игри. Влизайки в различни роли, децата опознават по-добре себе си и заобикалящата ги среда.

Куклите помагат на детето да развие социални умения

Емоционалната интелигентност е изключително важна част от детското развитие. Понякога справянето с различни емоции е предизвикателство за родителите. Ролевата игра с кукли помага на децата да развият своите социални умения. Детето пресъздава света и преживява наново това, през което е преминало. Развива и усъвършенства познанията си за заобикалящия го свят като по този начин несъзнателно учи чрез игра.

Общувайки с куклите си децата често повтарят това, което са чули и видели в ежедневието си. Преживяват отново различни ситуации, в които са били уплашени, тъжни, щастливи или притеснени. Разговаряйки с куклата детето може да изведе тези чувства, да разбере какво означават и да се научи да ги контролира.

Куклите като средство за изграждане на полезни навици

„Не искам да ям“, „Не съм уморен и не искам да спя“ или „искам сладолед, сега!“... списъкът може да бъде дълъг. Изключително важно е ежедневието на всяко малко дете да има рутинни процедури или по-просто казано - режим. Играта с кукли дава възможност на децата да отиграват различните стъпки от ежедневието си. Децата разбират рутините по-добре чрез графици и картинки. Колкото повече сетива използват в обучението си, толкова по-добре заучават. Дейности като обличане, миене на ръце, обяд и т.н. децата усвояват и запомнят по-добре, свързвайки случващото се с куклите.


Полезна ли беше тази информация? Ако имате нужда от още, следете нашата блог секция :-)

  • May 10, 2024
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *