онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Изненадващо, но корените на изкуството оригами са в древен Китай, родината на хартията. Там творческото сгъване на хартия обаче остава единствено на ниво ритуални практики. През VI век сл.н.е., когато будистки монаси внасят хартията за първи път в Япония, започва еволюцията на това древно изкуство. Тъй като хартията по това време е доста скъп продукт, векове наред Оригами е привилегия единствено на богатите, образованите и аристократичните прослойки на обществото.
Хартия се произвежда в Япония още от VII век сл.н.е. Ръчно произведената Washi е емблематична за Страната на изгряващото слънце и от хилядолетия се използва за създаването на хартиени скулптури оригами. Традиционните занаятчийски техники за производство на Washi хартия са в списъка с нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
Превръщането на обикновен квадратен лист хартия в 3D фигура, пресъздаваща реални обекти от заобикалящия ни свят чрез прегъване е традиционно японско изкуство, наречено оригами. Оригами се наричат и готовите фигури, получени само чрез сгъване, без използването на ножица или лепило. Акира Йошизава, живял в началото на ХХ век, е считан за един от най-големите майстори на това красиво изкуство. Той разработва система от стрелки и образци, широко използвани в описанията на илюстрациите към моделите за сгъване. Японското наименование ( 折り紙 ) идва от думите ори (прегъвам) и ками (хартия).
Класическото оригами се получава чрез прегъване на 1 квадратен лист хартия и една от най-популярните фигури е хартиеният жерав. Модулните оригами пък може да са съставени от множество и различни по форма, цвят, размери и плътност на хартията листа.
Изкуството на оригами е само частица от необятната японска култура и древните и традиции. Заниманията с оригами развиват творческия потенциал, стимулират креативното мислене и пространствените възприятия, подобряват фината моторика, култивират естетически критерии, борят стреса и тренират търпението.
В нашият онлайн магазин "Елфите", може да намерите комплекти Оригами с различни нива на трудност, както и множество варианти творчески комплекти и креативни игри, базирани върху различни техники за работа с хартия.
Приятни занимания!

  • Apr 10, 2024
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *