онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Кой и кога е изобретил раницата?

Трудно е да се отдаде признание на един човек за изобретяването на раницата, тъй като тя претърпява множество трансформации през годините.

Лойд Нелсън и Гери Кънингам, двама мъже в туристическата индустрия в периода на 20-те и 30-те години, създават чанти с леки материали, презрамки и ципове . В последствие това Дик и Нина Келти пренасят дизайна на следващо ниво, изработвайки модерни чанти с подплатени презрамки, които приличат на раниците, които използваме днес.


На кратко:
Лойд Нелсън: Траперът Нелсън

Лойд Нелсън, известен като бащата на спортовете на открито, бродел из Аляска с чанта, направена от пръчки и тюленова кожа. Две години по-късно той получава патент за раница с дървена рамка, наречена Trapper Nelson, която се произвежда масово и се продава в цялата страна през 1922 г. Trapper Nelson се предлага в три размера. Клиенти на марката са предимно пожарникари от Службата по горите и екипи на Геоложката служба на САЩ. След като Нелсън продава бизнеса си по време на Голямата депресия, бойскаутите на Америка се превръщат в най-големите фенове на марката. Това се оказва достатъчно, за да се превърне раницата Trapper Nelson в най-популярната чанта за използване на открито.


Гери Кънингам: Раница с цип

Гери Кънингам обичал да къмпингува в гората, да кара ски по склоновете и да се катери по планините. Освен това като човек, прекарал време в армията, той знаел стойността на леката раница; нещо, което би направило живота на открито по-достъпен за по-широк кръг от хора. Кънингам използва шевната машина на баща си и създава първата в света раница с ципове през 1938 г. Вместо да използва презрамки и катарами, той добавя ципове и найлон към чантата. Отделенията улесняват равномерното разпределяне на тежестта, докато найлонът прави чантата водоустойчива.

Дик и Нена Келти: Модерната раница
През 1952 г. Ашър „Дик“ Келти, известен още като „Хенри Форд в дизайна на раници“, воден от страстта си към пешеходния туризъм, измисля нов тип раница. Дик и съпругата му Нена проектират чантите в гаража си в Глендейл, Калифорния. Като авиоинженер и ветеран от ВМС, Дик използва своя опит, за да конструира малки алуминиеви рамки. Междувременно Нена ушива раницата от остатъците от военен парашут, добавяйки вълна на презрамките и ремъчен колан в долната част. Тя закрепва всичко с щифтове. Първоначално Дик и Нена продават само 29 бр. от тези раници на семейството и приятелите си. По-късно вече спортните магазини и компаниите за стоки на открито започват да продават раниците.  Оригиналът на Дик и Нена е използван при първото изкачване на връх Еверест.
Думата "раница" не е била използвана до средата на Първата световна война през 1916 г. Преди това са използвани английските думи rucksack и knapsack.
Кога започваме да носим раници на училище?
Училищните раници не са присъствали в класните стаи до края на 40-те години. Това е края на Втората световна война, когато отново се строят училища и има повече ресурси, като плат и метал, за направата на раниците. До този момент децата ходели в едностайни училищни сгради в селските райони, където всички консумативи се съхранявали вътре. След войната състоянието на образователната система е съвсем различно. Само в Калифорния се отваря средно по едно ново училище седмично през 50-те години. Книгите и пособията трябвало да се носят от и до класната стая и това прави ученическите раници необходимост.
През 40-те и началото на 50-те години децата носят раници, изработени от кожа или плат. Те са много по-сложни от тези, които учениците използват днес.
Кога се появяват детските ученически раници с любими герои?
От края на 50-те години на миналия век върху предната част на раниците се отпечатват филмови и телевизионни герои. Това става възможно благодарение на изобретяването на пластизолното мастило и възхода на индустрията за ситопечат. Днес пазара изобилства от раници във всякакви цветове, дизайни и мърчове, които можете да си представите, от супергерои до герои на Disney. Раници се продават като мърчандайз от компании като Coca-Cola и Netflix.
Разгледайте някои страхотни раници от любимите си марки: ученически раници Topgal, раници Хари Потър,

Един от първите и най-популярни брандове, JanSport е създадена от Skip Yowell в началото на 70-те години. Успехът идва с първите продажби на раници в книжарницата на Университета на Вашингтон.

Независимо дали сте турист, войник, ученик или студент, раницата "пази гърбът ви" от години. Така че давайте напред и носете любимата си раница с всичко необходимо, от тук до края на Света!

  • Jun 14, 2023
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *