онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Ранното детско развитие е важна част от полагането на основи както за здравето, така и за поведението на децата. Нужна е добра среда и пълноценна грижа. На годинка детето вече е открило много неща, придобило е увереност, прави първите си стъпки, но има огромна нужда да открива и изследва света наоколо. Изключително важни в този етап са когнитивното и двигателно развитие. Най-добрият начин за едно дете да учи е чрез игра.
Важни за физическото му развитие на този етап са играчки, подпомагащи ходенето, баланса и координацията. Това са двигателни активности, отнасящи се към общата моторика. Развитието на общата моторика е много важно - например контрол на ръцете и краката, представата за лява и дясна част на тялото, пространствена ориентация. На следващ етап развитието преминава към подобряване на фината моторика, при която се включва долната част на ръката и пръстите. Ако детето не е развило добре общата си моторика, то може да среща затруднения в овладяването на фините движения, които са много важна част социалното и емоционално развитие на децата.
Общата моторика при деца на възраст до 3 години се подпомага от пълзене, ходене, игра с топка и др.
Подходящ избор за малчуган на възраст около 1 годинка са така наречените играчки за прохождане, за дърпане и бутане, люлеещите кончета, колички за бутане с крачета или колелото за баланс. Тяхната функция е да подпомагат детето в първите му стъпки, давайки допълнително усещане за стабилност и сигурност.
Възрастта от 1 до 3 годинки е подходящата за игра с кубчета или елементарни конструктори (строители), пригодени специално за тази възраст. Те имат заоблени ъгли, прости форми и са изработени от дърво, импрегниран картон или текстил. Основни когнитивни умения и фина моторика се усъвършенстват също посредством играчки за нанизване и сортиране на форми и цветове. Елементарни пъзели с подходящ брой и вид елементи, сортери, низанки или така наречените дидактически играчки, чиято основна функция е да грабнат вниманието и да привлекат интереса на детето, така че то да учи, играейки. Търсенето на логически връзки, възприемането на информация и решаването на проблеми/казуси чрез подреждане, разместване, движение на части от играчката е важна част от ранното детско развитие. Играчки, комбиниращи тези няколко функции обикновено се срещат като дидактически кубове, дидактически влакчета, дидактически/активни масички за игра и активни проходилки.
Най-малките откриват света с всичките си сетива и затова е важно да им бъдат предоставени подходящи стимули. В този смисъл за най-малките на пазара се предлагат и подходящи музикални играчки и творчески материали. Играчки като ксилофона и маракасите например, изработени от дърво се намират и във вариант за деца от 1 годинка нагоре.
Боички за рисуване с пръсти, пастели, пластилини и дори творчески комплекти за апликиране може да намерите, специално предназначени за тази възраст.

Идея за подарък на дете от 1 до 3 години е също детската раница. Функционален подарък, който се предлага в размери и варианти за детска ясла, за детска градина и е необходим аксесоар за разходки навън или кратки пътувания.

  • Mar 18, 2023
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *