онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Класическа раница за училище или раница на колелца? Как да изберем ученическа раница, която да издържи повече време?
Каква да бъде раницата за училище, класическа или на колелца? Как да се ориентираме коя раница наистина отговаря на обявените характеристики?
Това са въпроси, които занимават повечето родители не само на първокласници. Предлагат се множество модели и марки, а в различни форуми и групи човек може да намери и много информация, базирана на личен опит.
Неотдавна фаворит сред родителите беше така нареченият модел куфар – раница с твърди страни и пластмасово дъно, но времето показа, че тези раници не са достатъчно функционални и имат по-кратък срок на експлоатация.
Тук идва ред да споменем плюсовете и минусите на раниците тролей, тези, които имат колелца и удобна телескопична дръжка за дърпане. На пръв поглед прекрасно - не се налага детето да носи раницата на гърба си. Това обаче не е точно така. Когато атмосферните условия позволяват всичко е наред, но периода от септември до юни е наситен с повече дъждовни и снежни дни, което би компрометирало сериозно предимството на колелцата. Разбира се остава опцията за носене на гърба, когато се налага, но тук проблема е в значително по-голямото тегло на раницата и конструкцията на гърба.
Майките предпочитат класическата ученическа раница. Тя трябва да е с анатомично оформен, стабилен гръб, който в същото време да осигурява достатъчен комфорт. Раницата за училище трябва да има достатъчно отделения и джобове. Има някои установени стандарти, които могат да служат за ориентир и маркират основните неща. Например  ученическата раница не трябва да тежи повече от 10-15% от теглото на детето или до 1.200 кг. в 1-ви клас и 1.400 кг. за 2-ри клас. Трябва да има меки подплатени презрамки с минимална ширина 4 см. Освен това презрамките трябва да се регулират, за да може тежестта да се разпределя равномерно. Много важно е допълнителното закопчаване на гърдите, за да фиксирате раницата. Предимство е солидното непромокаемо дъно, джоб за бутилка, достатъчно широка дръжка за удобно носене на раницата в ръка и място за табелка с името на детето. Разбира се изключително важни са високото качество и безопасността. Раниците за ученици е необходимо да притежават светлоотразителни елементи, които гарантират по-добра видимост, а качеството на материалите и изработката ви гарантира, че раницата няма да се скъса или повреди още в първите месеци след като сте я закупили.
Повечето родители трудно се ориентират в голямото предлагане на ученически раници, а и рискът да попаднат на некоректно обявени характеристики също не е малък. Затова е важно да имате необходимата информация, да се доверите на утвърден в сферата търговец и да не неглижирате важността на раницата за училище. Една некачествена ученическа раница би могла да ви струва не само много излишни средства, но и сериозни здравословни проблеми при децата.

  • Jul 11, 2022
  • Коментари: 0
Подобни статии
03.10.2019
Да направим информиран избор на раница за училище
13.06.2020
Защо TOPGAL?
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *