онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Правото на детето да играе е заложено в член 31 от Конвенцията на ООН за правата на децата. За децата играта е основна потребност, както храната, сънят или водата. Играта е от ключово значение за физическото, психическото, социалното и емоционалното здраве на децата и е съществена част от израстването. Играчките не само стимулират детското въображение, а също така отразяват културните и обществени тенденции в рамките на едно поколение.
Пандемичната година, в която целият свят беше затворен, семействата преоткриха удоволствието от времето прекарано заедно и занимателните игри. През последните няколко години настолните и парти игрите се радват на голяма популярност, но производителите на игри все по-често поставят фокуса върху семейни игри, насочени към по-малки групи хора. Тези игри са подходящи както за деца, така и за възрастни. Търсят се играчки, които насърчават съвместността, както и приобщаващи играчки, на които могат да се радват деца с различни способности и интереси.
Пандемията повиши търсенето и на образователни игри и играчки, които са в помощ на родителите в усвояването на материала от онлайн обучението или забавно средство, чрез което децата да усвоят нови умения. STEM играчките запазват позициите си последните няколко години и сега са ориентирани повече към космически дейности. Огромен интерес има към играчки, свързани с космически изследвания, НАСА и извънземен живот.  Science – Technology – Engineering – Mathematics или STEM играчките вдъхновяват и мотивират децата, променяйки тяхното отношение към науката и образованието, повишавайки мотивацията им за учене.
Периода е труден за всички и играчките са подходящ инструмент в помощ на децата да обработят всичко, което се случва. Расте интереса към играчки, които са предназначени да популяризират социалното и емоционално обучение, да помогнат на децата да останат спокойни и да ги научат как да управляват чувствата си. Пандемията накара повече възрастни също да се обърнат към играчките, за да внесат малко радост и спокойствие в ежедневието си. Играчките и игрите са средство за бягство на възрастните и начин да се върнат отново в собственото си детство. Те осигуряват нужната емоционална подкрепа и облекчение по време на стрес и несигурност. Наблюдава се нарастващо търсене на играчки, които помагат да се развият детските умения за социално и емоционално обучение, играчки, които насърчават вниманието и грижата за себе си, както и играчки които карат децата да се усмихват. Фиджит (Fidget) играчките например, са сензорни предмети, които имат за цел да регулират нуждата на децата от движение и докосване. Това засилва способността им да останат спокойни, съсредоточени и концентрирани. Фиджет играчките помагат на децата да насочват енергията си по по-приемлив начин, докато се фокусират върху дадена задача (например слушане на урок в училище). Анти стрес играчките помагат да се филтрира цялата излишна сензорна информация от заобикалящата среда, насочвайки цялата енергия и внимание върху играчката. Техниката е популярна сред специалисти, работещи с деца с аутизъм или дефицит на вниманието.
Платформи като YouTube и TikTok диктуват тенденции и в сферата на играчките. Двулицевите октоподи например са вайръл благодарение на TikTok. През 2021 г. продажбите на лицензирани играчки ще се ръководят от случващото се в канали като Disney +, Netflix, HBO Max и др.
Трайно преобладаваща тенденция при детските играчки е темата за социалната отговорност и осведоменост - играчки, които насърчават културното разнообразие, екологичната устойчивост и минимизиране на отпадъците, защита на околната среда и уважение към общественозначимите професии. Много компании полагат усилия да се движат в екологично устойчива посока както със своите продукти, така и с посланията си. Производителите учат децата на рециклиране, създаване на играчки, изработени от устойчиви материали и дори използване на устойчиви опаковки, които са включени в модела на игра, за да се намалят отпадъците.
Много хора ще се обърнат към природата с първите слънчеви лъчи. Като цяло, тази година, по-голямата част от свободното си време хората прекарват у дома или в по-тесен кръг от хора. Поради тази причина подходящите подаръци за сезона и новите акценти в игрите на открито са особено важни.  Разумните начини да прекарате приятно времето си и да останете активни на чист въздух имат специално значение в настоящата обстановка. Играта навън никога не е била толкова важна за децата, както сега. Категорията играчки и игри на открито обединява и двете неща, давайки възможност за много забавления и разнообразие в играта както в собствения двор или градина, така и на терасата у дома.

  • Apr 21, 2021
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *