онлайн магазини от 3DWebDesign

Не само извънредното положение и условията на социална изолация, а и естественото развитие на пазара като цяло наложиха онлайн
пазаруването
като основен модел в последните месеци. Естествено е да изникнат трудности свързани с повишеното ползване на ресурси като претоварване на мрежи и сървъри или забавяне на обратната връзка, поради по-голямото натоварване. Част от трудностите, с които наблюдаваме, че се сблъскват нашите потребители могат да бъдат лесно избегнати и затова решихме да направим кратък съветник за това как да поръчате онлайн, лесно и бързо. Няколко важни неща, на които да обърнете внимание, когато ползвате нашия сайт, за да Ви улесним максимално.
Всеки продукт в сайта съдържа подробно описание и минимум една снимка. За да разгледате продукт е необходимо да го "отворите" като кликнете върху него. Описанието съдържа както обща информация, даваща яснота за продукта, така и важни характеристики като размери, цена, производител, статус (наличен/изчерпан) и артикулен номер, отбелязан като "Модел".
За да поръчате продукт трябва да натиснете бутон "Купи". Възможно е това стане и без да отваряте съдържанието, като позиционирате курсора върху снимката, натискайки иконата с изобразена количка, но не Ви съветваме да го правите, тъй като по този начин има опасност да поръчате нещо, което не отговаря на Вашето търсене. Запознайте се с предоставената информация за артикула преди да го добавите в кошницата си!
Разбира се, за да направите поръчка онлайн съвсем не е достатъчно да кликнете върху бутона купи. По този начин само го "добавяте
в кошницата" си.
За да генерирате поръчка е необходимо да следвате стъпките, които системата Ви предлага. Това е зелен бутон в  долния десен ъгъл на екрана. Кошницата съдържа всичко, което сте добавили в нея и по всяко време можете да редактирате съдържанието и. Ако сте добавили продукт, който временно е изчерпан, той ще бъде маркиран с 3 червени звездички. Често срещан проблем на този етап от поръчката е невъзможност да продължите напред, тъй като трябва да извадите липсващите артикули от кошницата си.
На една от следващите стъпки е необходимо да изберете начин на доставка. Ние работим с куриерски фирми Еконт експрес и Спиди. На екрана ще видите възможните опции за доставка (Ваш адрес или офис на куриера) със съответните цени за доставка. В случай, че  поръчката Ви е на стойност над 70 лв., цената на доставката автоматично няма да Ви бъде начислена. Спънка на този етап от поръчката може да бъде липсата на тикче върху опцията за плащане. Уверете се,че сте отбелязали кръгчето с потвърждение за наложен платеж. Това означава, че ще платите на куриера при доставка.
Ако искате да уточните детайли по поръчката си, независимо какви, можете да го направите в полето за коментар в следващата стъпка.
Условията за ползване са нещо важно, с което също трябва да се съгласите, за да финализирате поръчката си. Слагайки тикче в квадратчето, Вие давате съгласието си да обработим и доставим поръчаното, спазвайки всички необходими законови изисквания.
Вашата поръчка беше приета!
Това съобщение означава, че успешно сте се справили с предизвикателството ;)
В рамките на няколко часа трябва да получите потвърждение и от наша страна, както и точна дата на доставка.
Потвърждението се налага, тъй като пазарът на стоки е динамичен процес и въпреки, че даден артикул е означен като наличен в момента на поръчка, има вероятност междувременно да бъде продаден и известно време да не разполагаме с наличности от него. Възможно е също да има проблем с контактната информация, която сте ни предоставили - непълен телефонен номер или неясноти по адреса - детайли необходими на куриера, за да обработи пратката. В този случай ние ще се свържем с Вас за уточнения или, за да Ви предложим аналогични продукти. За да е възможна обратната връзка, трябва да следите e-mail-а, с който сте се регистрирали в нашият онлайн магазин. Тъй като предлаганият асортимент е голям и включва множество важни детайли, онлайн магазините работят с кодове/артикулни номера. На Вашият  e-mail можем да изпращаме линкове, които Вие да отворите и да се запознаете с продуктите, които предлагаме. Ако с Вашата поръчка има какъвто и да е проблем, то ние ще Ви пишем.
Накрая бихме искали да Ви уверим, че всички тези "сложни" стъпки са необходими, за да гарантираме, че нашите клиенти са максимално защитени и всичките им права като потребители ще бъдат спазени.
Междувременно, ако имате някакви въпроси или нужда от помощ, не се колебайте да ползвате чат формата в сайта, която се появява в
долния ляв ъгъл на екрана, където наш асистент е на Ваше разположение и ще Ви съдейства, с каквото е необходимо.
Надяваме се да сме максимално полезни и оставаме отворени за всякакви препоръки.
Приятно пазаруване!

  • Apr 09, 2020
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *