онлайн магазини от 3DWebDesign
media

История на топчетата, видове стъклени топчета, турнири и традиции по света, както и малко интересни факти за House of Marbles

Въпреки, че няколко поколения са израснали с игрите със стъклени топчета, никой не знае откъде са произлезли. Намирани са топчета в пепелта на Помпей и в гробниците на древните египтяни, съществуват игри, познати при различни индиански племена, така че е невъзможно да се определи точен произход. Най-ранните примери са просто камъни, полирани гладко от течаща река, но от векове занаятчиите ги правели ръчно от глина, камък или стъкло. Масовото производство започва през 1884 г., когато Сам Дайк от град Акрон, щата Охайо, създава нещо като дървена поточна линия. С около 350 служители, фабриката на Дайк е произвеждала около един милион топчета всеки ден. Масовата продукция позволява цената да падне, но разбира се и до днес ръчно изработените топчета се търсят повече, въпреки по-високата си цена. През 1915 г. започва масово производство на стъклени топчета благодарение на машина, измислена от М. Ф. Кристенсен. Машината представлява винтов конвейр, съставен от два цилиндъра един до друг. В единият край се поставя "охлюв" от разтопено стъкло, който постепенно се придвижва към противоположната страна, като едновременно с това се охлажда и оформя сфера. Методът работи толкова добре, че е останал по същество непроменен и все още е най-разпространеният начин на производство. Стъклените топчета бяха много популярни в началото на 20-ти век. След кратко затишие играта се радва на възраждане през 70-те години и продължава да се играе и днес.
Ако познавате играта, вероятно имате половин дузина имена за различните видове/модели топчета. Топчетата обикновено са кръщавани въз основа на това, на което приличат, на това, за което се използват или на използваният материал. Например, стрелец, топуз, трилистник, америакнчета, сирийчета, кубинчета, бирички, гуди, масльонки, варани и много др.
Може би си мислите, че знаете как да играете на топчета, но всъщност едва ли. Това е така, защото няма нито една игра, наречена "топчета". Има стотици игри, които могат да се играят с топчета, но най-разпространената, използвана за съвременните турнири е известна като "Рингърс".
Рингърс се играе на Националният турнир за топчета, който се провежда в продължение на четири дни през юни от 1922 г. в Диваууд, Ню Джърси с победители в двата отбора, за момчета и момичета от 1948 г. Всички играчи са на възраст между 7 и 15 години и се конкурират за стипендии, награди и, разбира се, слава. Рингърс също е предпочитаната игра за британския и световния шампионат, който се провежда в западен Съсекс от 1932 година насам. Участват отбори от Германия, Америка, Япония и Чехия. Разбира се, Рингърс не е единствената игра, която се играе в организираните състезания. През 2011 г. в Тенеси, беше мястото на 29-ото Годишно първенство по Роли Хол. Rolley Hole е подобна на крокет игра и е особено популярна в Кентъки, Тенеси и Грузия. В Европа световното първенство по топчета се провежда ежегодно в Прага от 2005 г., където играта много наподобява голф.
Колекционирането на топчета е много популярно хоби. Но преди да започнете да наддавате в ebay, има няколко неща, които трябва да знаете.
Има различни видове топчета, но тези, които носят най-висок доход са ръчно изработените. Те са по-търсени, защото са много редки, но особено красивите машинно изработени екземпляри държат също добра цена. Разликата между двете е наличието на понтил, малко грубо място, което остава, когато ръчно изработеното топче се отстранява от стъклената пръчка в последните си производствени етапи. Размерът, производителят и състоянието са важни, но основното нещо, което един колекционер търси, е красотата на дизайна. Някои ретро топчета ще светят под черна светлина, защото съдържат малко количество уран. Напълно безопасни са, тъй като уранът е обвит в стъкло. Скоро на търг в Morning's Auction House в Денвър, Англия е продадено стъклено топче за $ 13,200. То е било част от колекцията на Пол Бауман, човекът, който написал книга за колекционери на стъклени топчета през 1969 г.

House of Marbles са производители на световно известна гама от стъклени топчета, настолни игри, класически играчки, пъзели, забавления и декоративни аксесоари за дома и градината. Компанията проектира, произвежда и продава от 1973 г., когато нейният основател започва да прави настолни игри в собсвената си работилница, които продава на местните занаятчийски панаири. В момента House of Marbles е един от водещите доставчици на традиционни игри в Обединеното кралство и има клиенти в цял ​​свят. Teign Valley Glass се помещава в сграда от 18-ти век и преди да започне да функционира като отделно предприятие започва със специално, ръчно изработени стъклени топчета за House of Marbles. Целта е да се възпроизведат специализирани техники на викторианските майстори на стъкло. Първите майстори стъклари донесли поколения умения и опит от някои от водещите британски стъкларски къщи като Whitefriars, Stuart Crystal, Galway и Cumbria Crystal. В момента асортиментът е изключително голям и се предлага в галерии и магазини по целия свят. В работещата стъкларска фабрика в момента може да се видят различни, интересни писти и инсталации със стъклени топчета, както и музей на стъклото.


  • Sep 26, 2019
  • Коментари: 0
Коментари: 0

Няма коментари

Публикувай коментар

Вашия email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани със: *